| Κωνσταντίνος Παπαευσταθίου | Δραστηριότητα

Έγκριση της πρότασης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. “Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET)”, στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου EQAVET και ειδικότερα του προγράμματος ERASMUS+


Με υψηλή βαθμολογία αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε η πρόταση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. «Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET) από το European Education and Culture Executive Agency (EACEA), στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου EQAVET και ειδικότερα του προγράμματος  ERASMUS+   

Η πρόταση με τίτλο «Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET[1])» αφορά στην ανάπτυξη Μεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και την πιλοτική εφαρμογή της σε επιλεγμένες νέες- καινοτόμες ειδικότητες.

Οι δράσεις της πρότασης καλύπτουν την χρονική περίοδο από 01/04/2021 έως 31/08/2023.

Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να συνδέσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και ειδικότερα του Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας της Διεύθυνσης Επικοινωνίας & Ανάπτυξης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Εθνικού Σημείου Αναφοράς του δικτύου EQAVET με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, απόρροια, αφ’ ενός, των επιπτώσεων της πανδημίας, αφ’ ετέρου, των αλλαγών που επισυμβαίνουν παγκόσμια στον κόσμο της εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Εθνικού Συστήματος Ποιότητας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κατά την περίοδο 2019-2021, μέσω του σχεδιασμού και της διεξαγωγής έρευνας ευρείας κλίμακας, παρουσίασε ολοκληρωμένη μελέτη με δεδομένα για: α) την παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας β) την αποτύπωση των αντιλήψεων των εργοδοτών σχετικά με την αποτίμηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αποφοίτων ΙΕΚ, την αναντιστοιχία δεξιοτήτων και αναγκών στην αγορά εργασίας κ.ά. (βλ. σχετ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ της πορείας των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος ΕRASMUS+ «ΕQAVET NRPs 2019-2021» (eoppep.gr) 

Η μετα - πανδημική περίοδος απαιτεί νέες δράσεις, ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να εδραιωθεί περαιτέρω ως μία συνειδητή και σταθερή επιλογή σπουδών και επιτυχημένης καριέρας στην αγορά εργασίας. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα και σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, με την παρούσα πρόταση, «Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας δύο κύριους στόχους:

1. Να αναπτύξει μία Ολοκληρωμένη Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η εν λόγω μεθοδολογία θα εφαρμοστεί  πιλοτικά σε επιλεγμένα νέα/καινοτόμα προγράμματα Αρχικής (που έχουν αναπτυχθεί/επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4763/2020), που αναμένεται να εφοδιάσουν τους σπουδαστές με γνώσεις και ικανότητες για την ανάπτυξη της σύγχρονης, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, σε τομείς ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη χώρα (όπως, σύγχρονη/‘πράσινη’ γεωργία και τουρισμός)

2. Να αξιοποιήσει δυναμικά τη διαδικασία «Ανασκόπησης Ομοτίμων» (Peer Review),  ώστε με τη συμμετοχή επιλεγμένων εταίρων του δικτύου EQAVET,  να αξιολογήσει και να βελτιστοποιήσει την προτεινόμενη Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας.

Από τα παραγόμενα αποτελέσματα των δράσεων της πρότασης, αναμένεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών, μεθοδολογίας και διαδικασιών αξιολόγησης, με απώτερο στόχο τη διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών, για την επίτευξη της καινοτομίας και αριστείας στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση.

Οι δράσεις της πρότασης καλύπτουν την χρονική περίοδο από 01/04/2021 έως 31/08/2023.

 

[1] Η σημασία της λέξης «Έπος», που επιλέχθηκε ως ακρωνύμιο, συμπεριλαμβάνει τόσο την έννοια του «λόγου» και της «ομιλίας» όσο και τη διάσταση του «νοήματος» και της ποίησης, (πρβ. «Ομηρικά έπη») και αναφέρεται συχνά σε μια σπουδαία και ηρωϊκή αποστολή.


Lastel
Κοινό
ΕΟΠΠΕΠ EQAVET Logo
  • Home
  • Δραστηριότητα
  • Έγκριση της πρότασης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. “Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET)”, στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου EQAVET και ειδικότερα του προγράμματος ERASMUS+

Σχετικά με εμάς

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί το διάδοχο φορέα της συγχώνευσης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης (Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ.) και του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.). 

Επικοινωνία

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

  • Διεύθυνση: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Νέα Ιωνία, Αττική
  • Τηλέφωνο: +30 210 2709000
  • Fax: +30 210 2709142
  • Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.