Σχετικά με εμάς
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και ανέργους να πιστοποιούν τα προσόντα τους, βελτιώνοντας τις προοπτικές απασχόλησής τους. Επενδύει σε ποιοτικές, αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες διά βίου μάθησης στην Ελλάδα που συμπληρώνονται από υπηρεσίες και εργαλεία διά βίου ανάπτυξης σταδιοδρομίας και κινητικότητας για εργασία και μάθηση χωρίς σύνορα.
Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στοχεύει στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας στην παροχή της μη-τυπικής εκπαίδευσης με πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι φορείς αυτοί υλοποιούν προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης που διδάσκονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων και που βασίζονται τόσο σε πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα όσο και στα μαθησιακά αποτελέσματα ώστε ο πολίτης μέσω μιας μη-τυπικής ή/και άτυπης μαθησιακής διαδρομής να αποκτήσει πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εποπτεύεται από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και εδρεύει στην Αθήνα. Έχει ορισθεί εθνική δομή των Ευρωπαϊκών Εργαλείων και Δικτύων σε θέματα διαφάνειας προσόντων, διασφάλισης ποιότητας, ενίσχυσης της κινητικότητας και της σταδιοδρομίας: EQAVET, EQF-NCP, EUROPASS, EUROGUIDANCE, ECVET, REFERNET.
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και το Δίκτυο EQAVET
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποτελεί το Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EQAVET [1]).
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Δικτύου EQAVET είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ποιότητας και της σύγκλισης των διαφορετικών Ευρωπαϊκών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ).
Ειδικότερα για την επόμενη διετία οι στόχοι του δικτύου επικεντρώνονται
- στη βελτίωση της συνοχής και συνέργειας μεταξύ των συστημάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των άλλων συστημάτων εκπαίδευσης (γενική εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, ανώτατη εκπαίδευση)
- στην προώθηση της διάστασης της ποιότητας στις εργασίες των άλλων Ευρωπαϊκών εργαλείων ενίσχυσης της διαφάνειας των προσόντων και της κινητικότητας (EQF, ECVET, EUROPASS).
[1] European Quality Assurance Network for the Vocational Education and Training
Πώς λειτουργεί
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EQAVET, μέσω της υλοποίησης δράσεων πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, της διοργάνωσης ανοικτών συζητήσεων μεταξύ των μελών και τη βοήθεια των Εθνικών Σημείων Αναφοράς που λειτουργούν σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει μια σταθερή «πλατφόρμα» συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών αρχών, κριτηρίων, δεικτών και εργαλείων διασφάλισης ποιότητας, με σκοπό τη δημιουργία μιας κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Τι κάνει σήμερα ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Εθνικού Σημείου Αναφοράς EQAVET, o Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναπτύσσει σειρά δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμβάλλουν στους στόχους του δικτύου. Τη συγκεκριμένη περίοδο εκπονεί μελέτη με αντικείμενο την αποτύπωση του θεσμικού πλαισίου (προδιαγραφές, διαδικασίες, κριτήρια) διασφάλισης ποιότητας της αξιολόγησης και πιστοποίησης της μάθησης που αποκτάται σε εργασιακό χώρο (μαθητεία/πρακτική άσκηση), έτσι όπως αυτή εφαρμόζεται σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη αυτή απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς σχεδιασμού και εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών, σε κοινωνικούς εταίρους, εκπαιδευτικούς καθώς και σε συμμετέχοντες με οποιονδήποτε τρόπο σε διαδικασίες πιστοποίησης της «εργασιακής μάθησης». Θα ολοκληρωθεί, δε, με την έκδοση εξειδικευμένου εγχειριδίου με τα χαρακτηριστικά/«κλειδιά» της διαδικασίας. Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη οδηγού προδιαγραφών και κριτηρίων αξιολόγησης και πιστοποίησης της εργασιακής μάθησης με βάση την προσέγγιση των «μαθησιακών αποτελεσμάτων».
Επιπλέον βασικός στόχος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Εθνικού Σημείου Αναφοράς EQAVET είναι να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου πλαισίου για τη βελτίωση της ποιότητας της ΕΕΚ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση της ποιότητας της ΕΕΚ περιλαμβάνει α. την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων μαθητείας και β. την ενίσχυση του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών εργασίας σε γνώσεις και δεξιότητες με στόχο την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών της ΕΕΚ. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματιστεί αριθμός συγκεκριμένων δράσεων που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ., υπεύθυνο φορέα για τη διάγνωση αναγκών της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.