Ετήσια συνάντηση του δικτύου EQAVET, Βρυξέλλες, 13-14 Ιουνίου 2024
Η ετήσια συνάντηση των κρατών- μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, EQAVET, διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στις 13-14 Ιουνίου 2024. Στη συνάντηση συμμετείχαν 78 εκπρόσωποι εθνικών δικτύων από 33 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο εκπρόσωπος του εθνικού δικτύου και μέλος της διοικούσας επιτροπής του EQAVET, Αντώνιος Γλάρος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του ΕΟΠΠΕΠ.
Στη συνάντηση, η οποία συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων (European Year of Skills) συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα: αποτίμηση από τη DG Employment του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και του Ευρωδιαβατηρίου Προσόντων (Europass), συγκριτική μελέτη του CEDEFOP με αντικείμενο την παρακολούθηση των Εθνικών Σχεδίων Εφαρμογής (National Implementation Plans- NIPs) της Σύστασης του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα, μελέτη του ΟΟΣΑ για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων (Adult Education and Training) καθώς και παρουσίαση δράσεων εφαρμογής του πλαισίου ποιότητας του EQAVET από εκπροσώπους εθνικών δικτύων (NRPs).
Ειδικότερα, όσον αφορά στην μέχρι τώρα αποτίμηση των δύο εμβληματικών ευρωπαϊκών πολιτικών και συναφών εργαλείων, του EQF και του Europass, αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, ως μία πλατφόρμα που διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη φορητότητα και τη συγκρισιμότητα των προσόντων των πολιτών μεταξύ των κρατών- μελών, η οποία μάλιστα ξεπερνά τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη διεύρυνσης της εφαρμογής του πλαισίου, ώστε, εκτός από τα προσόντα του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, να δύνανται να κατατάσσονται και προσόντα που αποκτώνται μέσω της κατάρτισης και της μη τυπικής μάθησης, τα οποία μπορούν να έχουν τη μορφή μικρο-διαπιστευτηρίων (micro-credentials) ή και διεθνών προσόντων (international qualifications).
Ως προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωδιαβατηρίου Προσόντων, (Europass), παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του στην ανάδειξη, κωδικοποίηση και παρουσίαση των προσόντων για χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ευρώπη, παραμένει ως ζητούμενο η απλοποίηση της εφαρμογής, ώστε να είναι πιο φιλική στον χρήστη. Επιπλέον, η αποτελεσματικότερη διασύνδεσή του με άλλες υπηρεσίες και δίκτυα (European Youth Portal, European Education Area Portal, Euraxxes, Digital Skills and Jobs Platform κ.ά.) καθώς και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να λειτουργήσουν προσθετικά, ώστε να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες στους χρήστες.
Η παρουσίαση του εκπροσώπου του CEDEFOP εστίασε στην εν εξελίξει αποτίμηση και συγκριτική ανάλυση των μέτρων και πολιτικών των κρατών- μελών, σε σχέση με τη Σύσταση του Συμβουλίου του 2020. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, είναι σαφές ότι από το 2023 υπάρχει μία στροφή προς την εφαρμογή συγκεκριμένων εθνικών πολιτικών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι προκλήσεις για τα επόμενα έτη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων, τη βιωσιμότητα της Μάθησης στην Εργασία (Work Based Learning) και των συστημάτων Μαθητείας καθώς και την αναβάθμιση των προσόντων των εκπαιδευτών, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης ικανοτήτων για μία δημοκρατική κουλτούρα.
Ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στα προφανή οφέλη της ανάπτυξης και εφαρμογής Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων: αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων, αποτελεσματικότερη καθοδήγηση καριέρας, λογοδοσία και διαφάνεια των παρόχων που διαχειρίζονται σχετικά κονδύλια. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή ολοκληρωμένων μεθοδολογιών διασφάλισης ποιότητας προϋποθέτει την επένδυση σε σημαντικούς πόρους, ενώ από τη φύση τους τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων είναι σύνθετα και ετερογενή.
Τέλος, μετά τις παρουσιάσεις εκπροσώπων των εθνικών δικτύων της Ρουμανίας, Ισπανίας και Βουλγαρίας, για τις τρέχουσες εξελίξεις και εθνικές δράσεις που αφορούν τη διασφάλιση ποιότητας σε διάφορες πτυχές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προγραμματισμού και ειδικότερα των δράσεων επικοινωνίας του δικτύου, από τη γραμματεία του EQAVET.