Skip to main content

Συμμετοχή του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στη Συνάντηση Ανασκόπησης Ομοτίμων (Peer Review) στη Βόννη, 14-15 Νοεμβρίου 2022

Μοιραστείτε το!

Σε συνέχεια της υλοποίησης των Συναντήσεων Ανασκόπησης Ομοτίμων (Peer Reviews) που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου EQAVET, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Bundesinstitut für Berufsbildung - BIBB), το οποίο αποτελεί το Εθνικό Σημείο Αναφοράς (NRP) της Γερμανίας, φιλοξένησε συνάντηση στη Βόννη, στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2022.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν «Η Διασφάλιση της Ποιότητας στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση: οι περιπτώσεις της εξ’ αποστάσεως μάθησης, των ομοσπονδιακών κανονισμών συνεχιζόμενης κατάρτισης και οι προϋποθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους».

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών σημείων αναφοράς του ευρωπαϊκού δικτύου EQAVET της Αυστρίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Τσεχίας και της Ελλάδας, με τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.  ως το αντίστοιχο εθνικό σημείο αναφοράς (ν.4115/2013) του δικτύου.

Κατά τις διήμερες εργασίες παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα μέτρων και πολιτικών για τη διασφάλιση ποιότητας στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η συζήτηση και η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες:

  1. Διασφάλιση ποιότητας των εξ’ αποστάσεως προγραμμάτων κατάρτισης, υπό το πρίσμα της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, στο πλαίσιο της εξ’ αποστάσεως μάθησης (FernUSG).
  2. Συνεχιζόμενη Κατάρτιση, σε Ομοσπονδιακό Κανονιστικό επίπεδο, σύμφωνα με τον νόμο για την Επαγγελματική Κατάρτιση (BBiG) και τον Κώδικα Επαγγελματοβιοτεχνών (HwO).[1]
  3. Διασφάλιση ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, στην περίπτωση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.

Το πάνελ της φιλοξενούσας χώρας πλαισίωσαν υψηλά ιστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (BIBB) καθώς και εκπρόσωποι της εθνικής Αρχής Πιστοποίησης ZFU, του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Σπουδών Εργασίας, του Γερμανικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων και του διαπιστευμένου φορέα TÜV.  

Η σε βάθος ανάλυση και ανασκόπηση είχε ως στόχο να αναδείξει τα δυνατά σημεία των παραπάνω πολιτικών αλλά και τις ενδεχόμενες ελλείψεις και αδυναμίες τους. Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διασφάλιση ποιότητας στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1571&furtherNews=yes&newsId=10473

[1] Το κανονιστικό πλαίσιο BBiG του 1969 (τροποποιήθηκε το 2005 και το 2020) είναι ο κεντρικός νόμος που ρυθμίζει το δυικό σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γερμανίας.  Το HoW (Handwerksordnung), αντιστοίχως, που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1953 και τροποποιήθηκε το 1998, 2006 και 2022 αποτελεί το κεντρικό νομοθέτημα που διέπει το πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα.


Lastel
Κοινό
ΕΟΠΠΕΠ EQAVET Logo