Skip to main content

Ενημερωτικό για Σόφια

Μοιραστείτε το!

Στις 20-21 Ιουνίου 2018 στη Σόφια Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των μελών των Εθνικών Σημείων Αναφοράς του Δικτύου EQAVET στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει η Γραμματεία του Δικτύου EQAVET, με σκοπό τον απολογισμό και την αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τον στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων δράσεων (Action Plan) του Δικτύου.

Τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Δικτύου EQAVET στην Ελλάδα, εκπροσώπευσε ο κ. Γλάρος.

Ειδικότερα, τα αντικείμενα της ετήσιας συνάντησης των μελών των Εθνικών Σημείων Αναφοράς (NRPs) του Δικτύου EQAVET, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική πρόσκληση ήταν : 

  1. Οι εξελίξεις στον χώρο της διασφάλισης ποιότητας στην ΕΕΚ στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα η παρουσίαση της πρότασης για Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων και των περιόδων μάθησης στο εξωτερικό στο πλαίσιο της European Education Area (European Education Area and the proposal for a Council Recommendation on automatic mutual recognition of diplomas and learning periods abroad), καθώς και η παρουσίαση της υπό ανάπτυξης Σύστασης σχετικά με την παρακολούθηση των αποφοίτων και της μελέτης για την αποτύπωση της παρακολούθησης των αποφοίτων της ΕΕΚ (Recommendation on tracking graduates and the VET graduate tracking mapping study).
  2. Η παρουσίαση των πρώιμων αποτελεσμάτων της έρευνας της εταιρίας ICF σχετικά την αξιολόγηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών δικτύων EQAVET/ECVET καθώς και η παρουσίαση πιθανών σεναρίων για τη μελλοντική αξιοποίησή τους.
  3. Η παρουσίαση και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων (Final Report) της Ομάδας Εργασίας (Working Group) του EQAVET με θέμα: "Τhe role of QA in VET in the EU policy context", η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της έπειτα από τρεις συναντήσεις στη Χάγη Ολλανδίας και στην οποία ο κ. Γλάρος υπήρξε μέλος σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. ΔE/62028 Απόφαση της υπ’ αρ. 284/03.11.2017 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας αποτυπώθηκαν σε ένα κείμενο (Final Report), το οποίο προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε στρατηγικό επίπεδο που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε το Πλαίσιο Ποιότητας του EQAVET να συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό σύμφωνα με τις νέες τάσεις και συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο τομέα της ΕΕΚ στην ΕΕ και να υποστηρίζει την Πολιτική της ΕΕ σε αυτό το πεδίο.  Η εργασία της Ομάδας (WG) δεν επικεντρώθηκε μόνο στο EQAVET αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο της Διασφάλισης Ποιότητας στην ΕΕΚ στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας (Working Group) συζητήθηκαν από τα μέλη των Εθνικών σημείων αναφοράς μέσω της λειτουργίας υποομάδων εργασίας, οι οποίες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των  συζητήσεών τους στην ολομέλεια.
  4. Η παρουσίαση των εργασιών του Δικτύου για την περίοδο 2018-2019 και συζήτηση για το EQAVET Forum 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Νοέμβριο 2018.
  5. Η εκλογή των νέων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) του Δικτύου EQAVET. 
  6. Η ανασκόπηση των έργων που έχουν αναλάβει τα Εθνικά Σημεία Αναφοράς EQAVET με την υποστήριξη του ERASMUS+ και η αναφορά στη νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ERASMUS+ για τη διετία 2019-2021. Η πρόσκληση είναι σε στάδιο προετοιμασίας και σύμφωνα με ένα εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2018, να υποβληθούν οι προτάσεις έως τον Φεβρουάριο του 2019 και να αρχίσει η υλοποίηση των έργων, εφόσον εγκριθούν τον Απρίλιο του 2019.
  7. Η παρουσίαση του έργου τριών σημείων αναφοράς του δικτύου EQAVET (Σουηδία, Βουλγαρία, Κροατία).

Lastel
Κοινό
ΕΟΠΠΕΠ EQAVET Logo