Skip to main content

Ετήσια συνάντηση του δικτύου EQAVET, Παρίσι, 9-10 Ιουνίου 2022

Μοιραστείτε το!

Στις 9 και 10 Ιουνίου 2022 διεξήχθη με φυσική παρουσία στο Παρίσι, μετά από δύο χρόνια on line συναντήσεων λόγω της πανδημίας, η ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου για τη διασφάλιση ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση EQAVET (EQAVET Annual Meeting), στην οποία ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συμμετείχε, ως το ορισμένο (ν.4115/2013) Εθνικό Σημείο Αναφοράς (NRP-National Reference Point) του δικτύου. Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γραμματεία του Δικτύου EQAVET, συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών σημείων αναφοράς από 24 κράτη – μέλη καθώς και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του European Training Foundation (ETF), του CEDEFOP, εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων και εμπειρογνώμονες.

Πράσινη μετάβαση και ενίσχυση της Ποιότητας σε κάθε πτυχή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Με βάση τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε. για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, συμπεριληπτική ανάπτυξη και ενεργό πολιτειότητα, τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν Έκθεση σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της Σύστασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. του 2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη διακήρυξη του Osnabrück.

Παράλληλα, ο φιλόδοξος στόχος να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ήπειρος η πρώτη με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2050, οδηγεί την ευρωπαϊκή πολιτική στην υιοθέτηση «πράσινων» δεξιοτήτων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Εκ παραλλήλου, η «πράσινη μετάβαση» συνοδεύεται και από την ενίσχυση «εγκάρσιων δεξιοτήτων» (transversal skills), όπως βασικές δεξιότητες STEM  (Science Technology Engineering and Math) καθώς και «δεξιοτήτων πολιτειότητας» (citizen skills), όπως η περιβαλλοντική συνείδηση. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα δημοσίευσε ένα «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ικανοτήτων Βιωσιμότητας» (European Sustainability Competence Framework- GreenComp) βλ. σχετ. https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC128040

Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΠΠΕΠ, ως Εθνικού Σημείου Αναφοράς, στο δίκτυο EQAVET

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς (NRP) στο δίκτυο EQAVET, ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία του στην ετήσια συνάντηση του δικτύου, αποτελώντας ένα από τα έξι NRP’s που παρουσίασαν νέες εθνικές πρωτοβουλίες που εναρμονίζονται με τους σκοπούς του EQAVET.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, μέσω του εκπροσώπου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κ. Γλάρου  Αντώνιου, παρουσίασε στην Ολομέλεια τα κύρια σημεία σχεδίου με αντικείμενο ένα ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διασφάλισης Ποιότητας των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.

Παράλληλα, ο κ. Γλάρος Αντώνιος, εκλέχθηκε ως ένα από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee) του EQAVET, για τα έτη 2022-2024.

Σημαντικές Παρουσιάσεις άλλων Εθνικών Σημείων Αναφοράς

Από την πλευρά των Εθνικών Σημείων Αναφοράς που συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση, εκτός της ανωτέρω παρουσίασης της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν και οι παρακάτω σημαντικές εθνικές πρωτοβουλίες:

1. Κροατία

Αναβάθμιση του μηχανισμού παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων ΕΕΚ στην  αγορά εργασίας, με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παρόχων ΕΕΚ.

2. Γαλλία

Παρουσίαση του Πιστοποιητικού Ποιότητας παρόχων ΕΕΚ “Qualiopi”,  σε συνάρτηση με την αυξημένη αυτονομία των εκπαιδευομένων μέσω του «Ατομικού Λογαριασμού Κατάρτισης».

3. Γερμανία

Εν εξελίξει έρευνα σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των Επιμελητηρίων και των Οργανώσεων Εργοδοτών στη διαδικασία διασφάλιση ποιότητας, στο πλαίσιο του «δυϊκού συστήματος» ΕΕΚ.

4. Ουγγαρία

Παρουσίαση συστήματος διοίκησης παρόχων ΕΕΚ, βασισμένου στη διασφάλιση ποιότητας.

5. Ολλανδία

Η Ολλανδία παρουσίασε ένα πιλοτικό σχέδιο ενίσχυσης της συμμετοχής των εκπαιδευομένων/καταρτιζομένων στη διαδικασία διασφάλισης ποιότητας της ΕΕΚ.

Για το αναλυτικό report του Annual Network Meeting  πατήστε εδώ


Lastel
Κοινό
ΕΟΠΠΕΠ EQAVET Logo