of the European Quality Assurance Reference Framework for Vocational Education and Training
Set up clear, appropriate and measurable goals and objectives in terms of policies, procedures, tasks and human resources.
Establish procedures to ensure the achievement of goals and objectives (e.g. development of partnerships, involvement of stakeholders, allocation of resources, and organisational or operational procedures).
Design mechanisms for the evaluation of achievements and outcomes by collecting and processing data in order to make informed assessment.
Develop procedures in order to achieve the targeted outcomes and/or new objectives; after processing feedback, key stakeholders conduct discussion and analysis in order to devise procedures for change.
Share of providers applying internal quality assurance systems defined by law / at own initiative
Share of accredited VET providers
Share of teachers and trainers participating in further training
Amount of funds invested
Number of participants in VET programmes, according to the type of programme and individual criteria
Number of persons having successfully completed / abandoned VET programmes, according to the type of programme and individual criteria
Destination of VET learners at a designated point in time after completion of training, according to the type of programme and individual criteria
Share of employed learners at a designated point in time after completion of training, according to the type of programme and individual criteria
Information on occupation obtained by individuals after completion of training, according to the type of training and individual criteria
Satisfaction rate of individuals and employers with acquired skills / competences
According to individual criteria
Percentage of participants in VET classified as disadvantaged groups (in a defined region or catchment area) according to age and gender
Success rate of disadvantaged groups according to age and gender
Information on mechanisms set up to identify changing demands at different levels
Evidence of their effectiveness
Information on existing schemes at different levels
Evidence of their effectiveness
Στις 3 & 4 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ συνάντηση εργασίας (PLA) εμπειρογνωμόνων με θέμα την εφαρμογή του Νο 6 Δείκτη του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διασφάλισης Ποιότητας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που αφορά στην αξιοποίηση των προσόντων που αποκτήθηκαν από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην αγορά εργασίας. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση Ποιότητας (EQAVET). Τον ΕΟΠΠΕΠ εκπροσώπησε ο κ. Αντώνιος Γλάρος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Επικοινωνίας και Ανάπτυξης.
Στις 3 & 4 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ συνάντηση εργασίας (PLA) εμπειρογνωμόνων με θέμα την εφαρμογή του Νο 6 Δείκτη του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διασφάλισης Ποιότητας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που αφορά στην αξιοποίηση των προσόντων που αποκτήθηκαν από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην αγορά εργασίας. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση Ποιότητας (EQAVET). Τον ΕΟΠΠΕΠ εκπροσώπησε ο κ. Αντώνης Γλάρος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Επικοινωνίας και Ανάπτυξης.
Πλαίσιο συνάντησης
Στην έρευνα που διοργάνωσε το 2012 η Γραμματεία του EQAVET σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου EQAVET, τα μέλη του δικτύου EQAVET κλήθηκαν να προσδιορίσουν τον δείκτη εκείνο στον οποίο θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη. Η πλειοψηφία (92%) από τα 11 μέλη του δικτύου EQAVET, απαντώντας στην ερώτηση αυτή, προσδιόρισαν τον δείκτη Ν. 6 "Αξιοποίηση των δεξιοτήτων στον χώρο εργασίας".
Ως εκ τούτου, αυτό το PLA, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του δικτύου EQAVET, είχε σαν σκοπό να διερευνηθεί περαιτέρω πώς ο δείκτης Ν. 6 του EQAVET μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και να συζητηθούν σχετικές προσεγγίσεις για την εμπλοκή των τελικών χρηστών της ΕΕΚ στο παραπάνω θέμα, ως μέρος μιας δομημένης διαδικασίας διασφάλισης ποιότητας.
Η διήμερη συνάντηση εργασίας (PLA) είχε σαν στόχο οι συμμετέχοντες να:
Εισαγωγή
Η μέτρηση, λοιπόν, και η αξιολόγηση της αξιοποίησης των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους και τους εργοδότες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας από τους απώτερους στόχους της διασφάλισης ποιότητας στην ΕΕΚ.
Για τον λόγο αυτό η μέτρηση και εφαρμογή του δείκτη Ν. 6 του EQAVET αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, όπου θα πρέπει να αποσαφηνιστούν θέματα που σχετίζονται με το "τι" και το "πώς" της αξιολόγησης για την αξιοποίηση δεξιοτήτων, καθώς και το είδος των προκλήσεων των συστημάτων και των παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα αντιμετωπίσουν κατά την ανάληψη αυτής της άσκησης.
Περιεχόμενο Συνάντησης Εργασίας
Η συνάντηση διήρκεσε δύο ημέρες και περιελάμβανε παρουσιάσεις από χώρες-μέλη του δικτύου αλλά και από τοπικούς φορείς. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες, και με την καθοδήγηση εμπειρογνώμονα του EQAVET συζητούσαν και αντάλλασσαν απόψεις και σκέψεις σχετικά με το "πώς", "γιατί" και "τι" ερωτήματα που γεννιούνται από την εφαρμογή του Ν. 6 δείκτη του EQAVET.
Κάθε ομάδα εργασίας παρουσίαζε σε όλους τους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε κάθε ενότητα της συνάντησης. Στη συνέχεια διεξαγόταν συζήτηση στην ολομέλεια των συμμετεχόντων πάνω σε κύρια θέματα που αναδείχθηκαν από τις ομάδες, τα lessons learned και τη σύνδεση με το EQAVET. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εμπειρογνώμονας κρατούσε πρακτικά και με βάση αυτά θα δημιουργηθεί ένα policy paper που θα αφορά στην εφαρμογή του δείκτη Ν.6. Το EQAVET θα στείλει αναλυτική καταγραφή των συμπερασμάτων της συνάντησης.
Το πρόγραμμα της συνάντησης είχε δύο ενότητες, μία σε κάθε ημέρα. Η πρώτη ενότητα, την πρώτη ημέρα, αφορούσε προσεγγίσεις στον τομέα της Αρχικής και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε επίπεδο Συστήματος ΕΕΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων, καθώς και σχετικά με τη συλλογή δεδομένων σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους μαθητές.
Η δεύτερη ενότητα, την επόμενη ημέρα, αφορούσε προσεγγίσεις στον τομέα της Αρχικής και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά αυτή τη φορά σε επίπεδο Παρόχων ΕΕΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων, καθώς και σχετικά με τη συλλογή δεδομένων σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους μαθητές.
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των όσων συζητήθηκαν ανά θεματική ενότητα.
1η Ενότητα
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σε αυτή την ενότητα είναι τα ακόλουθα:
2η Ενότητα
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σε αυτή την ενότητα είναι τα ακόλουθα:
Βασικά Συμπεράσματα Συνάντησης Εργασίας
Σε συνέχεια του PLA και ύστερα από τις παρουσιάσεις και τις ενδελεχείς συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, με την καθοδήγηση του εμπειρογνώμονα, θα δημιουργηθεί ένα policy paper που θα αφορά στο "ΠΩΣ", "ΤΙ" και "ΓΙΑΤΙ" της εφαρμογής του δείκτη Ν. 6 του EQAVET και το οποίο θα επικοινωνηθεί σε όλα τα μέλη του δικτύου.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του PLA είναι ότι η εφαρμογή του δείκτη Ν. 6 του EQAVET συναντά μεγάλες προκλήσεις καθώς θα πρέπει να προσδιοριστούν μία σειρά από παράγοντες τόσο σε επίπεδο ορισμού όσο και σε επίπεδο εφαρμογής, όπως είναι οι παρακάτω:
Η εφαρμογή, επίσης, του δείκτη Ν. 6 του EQAVET επηρεάζεται από τις ιδιαιτερότητες και το πλαίσιο εφαρμογής της ΕΕΚ σε κάθε χώρα.
Type your email and subscribe
EOPPEP is the National Organisation for the Certification of Qualifications and Vocational Guidance, an all-encompassing statutory body investing on better quality and more efficient & reliable lifelong learning services in Greece.
EOPPEP operates under the supervision of the Ministry of Education & Religious Affairs, Culture & Sports and is seated in Athens. It has derived from the merger of three national bodies, all under the supervision of the same Ministry: the National Centre for the Accreditation of Lifelong Learning Providers (EKEPIS), the National Organisation for the Certification of Qualifications (EOPP) & the National Centre for Vocational Guidance (EKEP).
E.O.P.P.E.P. National Organisation for the Certification of Qualifications & Vocational Guidance